torsdag 22. januar 2015

Charlie Hebdo, ytringsfrihet?..

Vi fikk i oppgave om å svare på noen spørsmål om ytringfrihet og om satiremagasinet Charlie Hebdo. I tillegg skulle vi spørre tre personer om de kjente til dette magasinet og hva de synes om å trykke karikaturer av profeten Muhammed.

Hva er ytringsfrihet?
Ytringsfrihet er den friheten alle mennesker har til å gi uttrykk for det de mener, ønsker å si noe om eller gjennomføre. Den omfatter friheten til å formidle ideer til ytring eller handling, og andres frihet til å motta andres ytringer, som også kan kalles informasjonsfrihet. For at mennesker skal kunne leve sammen trenger vi en viss ytringsfrihet. Ytringfrihet er nødvendig for menneskets søken eller sannhet, den ligger i grunnlag for vår personlige autonomi og frihet og den er en forutsetning av demokrati



Hva er Charlie Hebdo?

Charlie Hebdo er et fransk satirisk ukemagasin som fokuserer på vitsetegninger, journalistiske artikler , polemikk og vitser. Magasinet ble grunnlagt i 1992, men har sine røtter som eksisterte i tidligere tid. Den 7.Januar 2015 ble satiremagasinet Charlie Hebdo utsatt for en trist tragedie. Onsdag den 7.Januar tok to tungt bevæpna gjerningsmenn seg inn i lokalene til Charlie Hebdo og dreper ti personer tilknyttet redaksjonen og to politimenn. Gjerningsmennene viste seg å være to brødre som uttalte til vitner at de var fra terrorgruppen al-Qaida. Brødrene ble skutt og drept Lørdag den 10. Januar.




Om du var redaktør av Charlie Hebdo, hadde du trykt karikaturer av Muhammed? Hvorfor/hvorfor ikke?
Nei. Jeg ville ikke ha trykt karikaturer av Muhammed. Dette fordi jeg godtar religioner fra alle kanter i verden og der finnes det ulike lover og regler ulik fra vår egen religion. I Kristendommen, vår religion, er det å tegne eller publisere bilde av Gud helt greit, men i Islam, der Muhammed er profet er dette strengt forbudt. For oss kristne vil det å trykke karikaturer av Muhammed virke helt greit, men for muslimer vil det føles rasistisk og krenkende. Dette kan føre til demonstrasjoner og krig noe vi alle i verden kjemper i mot.


Spør tre personer om;
 - Kjenner du til Charlie Hebdo? Hva er det?
1. ''Ja, det er et tegneserieblad.''
2. ''Ja, Charlie Hebdo er et satiremagasin, der de provoserer fram med karikaturtegninger fra ulike religions-bilder.''
3. ''Ja, fransk satiremagasin.''

 - Er det riktig å trykke tegninger av Muhammed? Hvorfor/hvorfor ikke?
1. ''Nei. Gjør narr av andre sine lover innen sin religion.''
2. ''Jeg har ikke noe i mot det, men jeg synes det er provoserende og unødvendig ovenfor religionen til Muhammed altså Islam, for hvorfor må man provosere fram demonstrasjoner og krig som verden i dag kjemper mot.''
3. ''Det er like riktig det, som alt annet de tegner. Det er greit om det ikke sårer noen, noe som det tydeligvis gjør.''

Kilder:
https://snl.no/ytringsfrihet 
https://snl.no/autonomi
https://snl.no/demokrati
http://no.wikipedia.org/wiki/Charlie_Hebdo
https://snl.no/polemikk
https://snl.no/al-Qaida

- Ingrid P

tirsdag 13. januar 2015

Sosiale medier

Vi fikk i oppgave om å skrive om de mest populære sosiale medier i Norge, i min krets og hva vi selv bruker av sosiale medier. Vi fikk også en ekstra oppgave som gikk ut på å finne hvilke medier som blir nedprioritert på bekostning av sosiale medier.
Sosiale medier er nettbaserte tjenester og medier (kanaler eller plattformer) som ved hjelp av internett eller webbasert teknologi fører til samhandling mellom to eller flere brukere.



Facebook - er kongen og flaggskipet av alle sosiale medier og inne på denne plattformen kan du kommunisere med hele verden. I 2014 hadde Facebook 1,32 milliarder aktive brukere månedlig. Facebook er et sosialt medie som blir brukt av mennensker fra 12-årsalderen og opp til rundt 80. Det vil si de har en rekke mennesker som gjør at det blir til den største.


Instagram - er en morsom, kjapp og flott måte og dele livet ditt med familie, venner og kjente via bilder. Her kan du legge ut bilder eller video. Du kan også sette på et filter som passer stemningen. Instagram har i dag 150 millioner registrerte brukere.






Snapchat - er en bildedelingstjeneste der du kan sende bilder til venner som kan kun sees i 1-10 sekunder før de forsvinner for evig. Snapchat har over 100 millioner aktive brukere i måneden og det blir send over 400 snaps hver dag. Snapchat har mest unge brukere.



Twitter - er et amerikansk nettsamfunn som lar brukere sende og lese andre brukere sine oppdateringer, også kalt tweets. Twitter har over 340 millioner tweets daglig og rundt 500 millioner brukere.(2012) Twitter hadde større populasjon før enn nå. 








Hvilke sosiale medier er mest populære?
- I Norge?
Jeg vil som sagt legge Facebook øverst her. Dette er pga at Facebook har brukere fra alle aldersgrupper og scorer fordi det er bilder og teskt på samme nettsted, samtidig at du kan snakke med venner og kjente. I tillegg har vi også Instagram, Snapchat, Twitter, Yumblr, Skype, Linkedin og Pinterest. 

- I min krets
I min krets vil jeg toppe Instagram. Her deler vi masse bilder fra mat til fjellturer og noen er mer aktive enn andre. Vi liker, kommenterer, og følger de vi ser har samme interesse eller knipser fine bilder. Snapchat og Facebook ligger også veldig høyt her. Twitter er det blitt mindre av men vi bruker det litt fortsatt bare for å sjekke. Tumblr, WeHeartIt, Vine og ASK er også populært i min krets.

- Hva bruker du?
Øverst på listen av sosiale medier jeg bruker mest er Snapchat og Facebook. Jeg er også en flittig bruker av Instagram men er ikke så aktiv med å legge ut bilder som for eksempel rosabloggere er.

Hvilke medier nedprioriteres på bekostning av sosiale medier?
For det første er det nok aviser og bøker som blir nedprioritert på bekostning av sosiale medier.  Dette fordi media har fått nettaviser og faktasider på nettet. Det er lettere og finne fram det du er ute etter og siden sosiale medier blir ofte brukt nå til dags er det første vi sjekker nettet, siden vi alltid har mobil, iPad eller PC lett tilgjengelig. Det er også andre ting som blir nedprioritert på bekostning av sosiale medier. Vi har en rekke ''streaming''-tjenester som går ut på å streame bilder, musikk eller filmer/serier, som for eksempel Netflix fremfor DVD eller Spotify fremfor CD-spillere. Radio er også en ting vi nedprioriterer fordi det nå finnes tjenester på mobil og nett for radiokanaler.

Kilder:
https://snl.no/Sosiale_medier
https://metronet.no/statistikk-sosiale-medier-2014/
http://no.wikipedia.org/wiki/Instagram
http://buzzit.no/9-snapchat-triks-alle-burde-kunne12
http://no.wikipedia.org/wiki/Twitter
http://no.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B8mming

- Ingrid P