onsdag 10. desember 2014

Spørreundersøkelse ved Vinstra vgs




Vi har fått i oppgave å lage en spørreundersøkelse for elevene ved Vinstra vgs. Her ville vi få frem hvorfor de valgte nettopp denne skolen og hvordan de trives her. Vi stilte 5 spørsmål til 10 av elevene på skolen.
Her er resultatet; 




mandag 24. november 2014

Lover innen reklame

Vi fikk i oppgave å gjøre greie om hvordan Markedsføringsloven, Alkoholloven, Tobakkskadeloven og Kringkastingloven regulerer reklame. 

Markedsføringsloven blir fulgt opp av Forbrukerombudet. Formålet med loven er at forbrukerne skal vernes mot uheldige utslag av reklame, og at det er en sunn konkurranse mellom de som reklamerer for varer og tjenester. For jobben av å behandle klager eller for å uttale seg i media er det Forbrukerombudet som står for. Om reklamen er i strid med markedsføringsloven, oppmodner ombudet produsenten til å trekke tilbake eller endre reklamen, og blir ikke dette fulgt opp kan de forby reklamen. Den ulovlige reklamen kan også legges fram for Markedsrådet, som er en statelig myndighet og tar for seg endelige avgjøringer i klagesaker. I Markedsføringsloven står det for eksempel at reklamen ikke skal framstille kjønnene på en måte som motvirker likestilling eller virker nedverdigende. Foto: Virre Dahl

Alkoholloven spiller en stor rolle i Norge på grunn av å motvirke skadevirkende som alkoholkonsum kan føre med seg. Loven inneholder regler som alder for kjøp, hvor store mengder en kan ta med seg fra utlandet, og regler om skjenkebevillinger. Loven sier også at det er forbudt å reklamere for drikkevarer som inneholder mer en 2,5 volumprosent alkohol, og vil derfor si at lettøl ikke blir markedsført med samme merke eller kjennetegn som drikke som inneholder mer alkohol. Alkohol kan heller ikke avbildes i andre reklamer og tjenester.
Foto: Sunnhetsbladet.no



Tobakkskadeloven sier at alle former for reklame for tobakksvarer er forbudt. Det er også forbudt og vise røyking eller snusbruk i reklame for et annet produkt. Unntak fra regelen er at noen kiosker i Norge har utenlandske magasin som inneholder tobakksreklame, og turistferjer som går til og fra norske havner kan reklamere for tobakksprodukt som blir solgt om bord. Foto: Profiltorget.no



Kringkastingsloven sier at det er forbudt å rette en reklame mot barn. Loven inneholder også regler om hvor mye reklame som kan vises, og hvordan de kommersielle norske tv-kanalene kan sette opp reklameblokkene i forhold til programmene. Foto: schjodt.no


Kilder: MedieiMøte1

onsdag 5. november 2014

Havregrøt

Vi fikk i oppgave om å lage to ulike reklamer. Oppgaven gikk ut på at Sødorp Gjestgivergård skulle begynne å selge havregrøt. Jeg valgte friske og fine bilder på begge reklamene og varierte også med skriftstørrelse og skrifttype. Vi skulle legge vekt på dramatisering på reklamene, og skrive kort om hver enkelt dramatisering etterpå. Her er mitt arbeid;


På den første reklamen valgte jeg å skrive på bildet. Jeg tok en farge på overskriften som gjenkjente seg på bringebærene som fikk en frisk og oppmerksom farge. I utgangspunktet tok jeg en rolig og enkel tekst men samtidig informerende. Altså Produktet i hovedrollen.
Nederst til høyre tok jeg med noen ord som beskriver hvorfor havregrøt er bra.















På den andre reklamen valgte jeg og skrive tekst utenfor og på bildet. Bildene er friske og fine så de fanger oppmerksomheten, og skriften er enkel og forståelig. Jeg skrev litt mer avansert på denne og brukte overdrivelse for å få fram hvor ''fantastisk'' bra det er. Altså jeg brukte Den aksepterte overdrivelse.
Teksten er informerende og enkel å forstå.














Vi har 12 dramatiseringer;

1. Produktet i hovedrollen
Den enkle og ukompliserte løsningen som forteller om produktet med enkle og rene ord. Mange regner med at det er en for enkel og opplagt løsning som antagelig er for konvensjonell til å vekke oppsikt. Men likevel kan dette vekke oppsikt om det er en stor interesse for målgruppen, en fornuftig løsning eller en god pris.

2. Produktet i bruk
Her dreier det seg om hvordan produktet monteres eller hvordan det brukes, som for eksempel til tilbereding av matvarer. Poenget er at interessen ved produktet kommer fram ved hjelp av en demonstrasjon.

3. Problemet
Her vises det problemet produktet har tenkt å løse, som for eksempel at havregrøt metter deg til langt på dag.

4. Problem og løsning
Den klassiske ''før og nå''.

5. Resultatet
Her er det resultatet som skal formidle produktet. Om du reklamerer for pasta får du nok flere lesere med å ha bilde av den ferdige retten i stedet for ukokt spagetti.

6. Sammenligning
Av og til er det lurt å sammenligne produkter eller tjenester med konkurrentenes. Det er et klart begrep, men det gjelder og være forsiktig; etter loven så er kravet til dokumentasjon strengt, og konkurrenten kan slå tilbake.

7. Opprinnelse eller råvarer
Mange føler seg tryggere om maten er dyrket i Norge, kjolen er fra Paris, klokken fra Sveits eller at slipset er av silke. Da kan det lønne seg og framheve hvor produktet kommer fra eller hva det er laget av.

8. Testimonium
Vi ser ofte anbefalinger av kjendiser eller av eksperter. Dette er et godt begrep for å få solgt mer der kjendisen står og skryter av hårproduktet eller eksperten anbefaler en saus. Men når det er tilfelle, bør vedkommende også vite hva han eller hun snakker om.  

9. Den aksepterte overdrivelse
Noen ganger handler det om å overdrive for å få oppmerksomhet og skape underholdning. Det kan virke humoristisk og si ''fantastisk havregrøt med godt tilbehør''.

10. Den informative vinklingen
Dette er gjerne en informativ og omfattende historie som er rik på forklaringer og detaljer, en visuell løsning som signaliserer grundighet, saklighet og stor villighet. Blir ofte framstilt i form av piler, diagrammer, tabeller og detaljbilder.

11. Analogi
Denne dramatiseringen består av å låne positive trekk fra noe utenfor selve produktet, altså å sammenligne menneskelige problemer med dyrs atferd i sine fabler; ''hvit som snø, rask som en gepard eller myk som fløyel.'' 

12. Aktualitet
Å utnytte nyheter av forskjellige slag er en velkjent dramatisering, siden de fleste mennesker er ute etter noe nytt. Vi har for eksempel stor interesse for vinterdekk når snøen laver ned. 

- Ingrid P.

fredag 31. oktober 2014

''Det var en gang''

Vi fikk en oppgave i timen om å lage en reklame om en danseforestilling. Navnet på danseforestillingen er ''Det var en gang''. Den blir gjennomført av 2 og 3 klasse ved Danselinja på Vinstra vgs 23. November i Otta Kulturhus. Vi skulle fange leserne sin oppmerksomhet og få de informert ved hjelp av reklamen. Jeg har tatt i utgangspunktet en elev i 2 klasse der jeg ville ha mørke farger og litt ''skummel'' stemning. Jeg har variert mellom to teksttyper. Her er mitt forslag;