søndag 30. august 2015

VALGET 2015

Nord-Fron kommune
I Nord-Fron kommune stiller 6 partier til valg, eller som du også kan si; de stiller liste. De politiske partiene er:
  > Senterpartiet
  > Arbeiderpartiet
  > Høyre
  > Kristelig folkeparti
  > Venstre 
  > Fremskrittspartiet
De har til sammen 25 medlemmer. I dag har Olav Røssum fra Senterpartiet makten, og er det vi kaller for en ordfører. Med seg på laget har han varaordfører Ragnar Jakobsen som er fra det politiske partiet Høyre. I kommunen vår er saker som fysisk aktivitet, skole, helse og kultur noen viktige tema. Og selvsagt er våre store naturressurser som landbruk også viktig å ta vare på. Selv om partiene ikke alltid mener det samme klarer de fortsatt å få til mye sammen, noe Olav Røssum selv nevner; 

''Alle parti har mange gode mål som vi prøver å oppnå. Sjølv om vi har ulike politiske prioriteringar, og kan vera usamde om saker som vi drøftar, er det politiske livet i kommunen prega av eit godt samarbeid mellom dei folkevalde. Det gjer at vi saman kan få til mykje.'' 


Oppland fylke
Oppland fylke har noen flere parti som stiller til valg/stiller liste. Disse er: 

  > Arbeiderpartiet
  > De Kristne
  > Demokratene i Norge
  > Fremskrittspartiet
  > Høyre
  > Kristelig Folkeparti
  > Kystpartiet
  > Miljøpartiet De Grønne
  > Pensjonistpartiet
  > Piratpartiet
  > Rødt
  > Senterpartiet
  > Sosialistisk Venstreparti
  > Venstre 
Noen av disse virker sikker ukjent for mange noe som ikke er rart. I fylkeskommunen er det en fylkesordfører som har makten, og i min fylkeskommune, Oppland, er det Gro Lundby, som representerer Arbeiderpartiet, som sitter øverst.
Oppland består for det meste tettsteder og fylkeskommunen fokuserer da mest på å bygge ut disse byene og/eller tettstedene. Samtidig er helse og skoleforbedring viktig. Vi trenger flere helsearbeidere og lærere som gjør at elever og unge skal få fullføre skolegangen uten problemer. Samtidig er jordbruk og omsorg også viktig i fylkeskommunen vår.


Valgkampen nasjonalt

Den nasjonale valgkampen er også viktig fordi det nevnes også saker som er viktig for kommunen og fylkeskommunen. Mens noen av sakene er mindre interessant i de mindre kommunene, finner vi saker som hver og en kommune og fylkeskommune kan kjenne seg igjen i. 
Noen saker som diskuteres nasjonalt som og er viktig for lokalsamfunnet er selvsagt skolegang, helse og omsorg. For stort sett alle parti har noe å si om dette, og de fleste argumentene går under samme kategori. Jeg synes disse temaene er viktige for alle ungdom og barn skal få fullføre skolegangen sin slik de selv ønsker med både gode karakterer, omsorg og helse. 


Media

Når jeg ser gjennom ulike riksdekkende medier som VG og Dagbladet merker jeg at kommunevalget og fylkestingsvalget ikke er noen av de øverste og viktigste sakene. På disse store mediene finner vi som oftest en form for reklame, stem ditt og stem datt i stedet for artikler om hvilket parti som fortjener å sitte i toppen. Lokalmedia derimot, som Dølen og GD har vertfall en og kanskje flere artikler om akkurat dette; hvordan og hvem skal styre kommunen og fylkeskommunen. Vi finner også ulike stemmegivninger om ulike kommuner skal slå seg sammen eller hvem de helst vil se som ordfører. Jeg tror det er lokalmediene som først og fremst skriver om disse to valgene. Når vi nærmer oss Stortingsvalg vil vi helt sikkert se mer til både partier og kjente politiske fjes på både VG og Dagbladet.


Politisk TV-reklame

I mange år har flere land vært skeptiske til å la partienes tilgang til økonomiske ressurser prege valgkampen på tilsvarende måte, men i 2009 åpnet den norske regjeringen for politisk reklame Frikanalen. Frikanalen er en egen kanal der frivillige organisasjoner kan fremme sine budskap. Både NRK og TV2 har fokus på redaksjonell dekning, som gjør partipolitisk uavhengig.

- Ingrid P.