onsdag 13. mai 2015

Norsk radio- og TVhistorie

Radioens historie - (video)
Radioen var det første massemedium vi hadde. På rundt 1900-tallet oppdaget man at lydbølger kunne sendes gjennom lufta og fanges opp igjen. På få år ble det nye massemediumet utviklet. På 1920-tallet tok det fart i Norge og interessen var stor for den nye oppfinnelsen. I løpet av få år fikk vi kringkastingsselskaper som sendte radioprogram. Noe som var en viktig begrunnelse for å bygge ut radioen i Norge var å kunne sende værvarsler for fiskerne. I 1933 bestemte Stortinget for at all norsk kringkasting skulle skje i statlig regi og Norsk Rikskringkasting (NRK) ble opprettet og fikk monopol på alle radiosendinger i Norge. Det begynte med en kanal i 1933, to i 1984 og i 1993 fikk vi trekanalradioen, den moderne radioen. Opphevelsen av kringkastingsmonopolet først på 1980-tallet var startskuddet for en ny radiotid. I mer enn 50 år var det kun NRK som hadde lov til å lage radio i Norge, før i 1980. Da kom et sterkt politisk ønske om et større kringkastingsmangfold i Norge. Med dette ble det gitt grønt lys til å opprette nær-og lokalradioer, NRK fikk lov til å starte et program 2 og det ble gitt grønt lys for den første riksdekkende kommersielle konkurrenten til NRK, radiokanalen P4. Slik fikk vi på 1980-taller NRK P1 og NRK P2 og en rekke nærradioer landet rundt. I årets løp har P4 fått en kommersiell nabokanal, Radio Norge, mens NRK har P1, P2 og P3 for ungdommer. I løpet av et par tiår ble radioen et utbredt massemedium både i verden og i Norge. Radioen samler nasjonen og nasjonen samler seg rundt radioapparatene. I 1940 kom andre verdenskrig og det å ha kontroll over det nye massemediumet ble ansett som veldig viktig. Radioapperater ble forbudt fordi tyskerne ville at nordmenn skulle høre deres versjon av virkeligheten. Noen våget forstatt og gjemme radioene og fortsette å lytte på radio i hemmelighet. Dette gjorde at radiosendingene fra London ble et viktig holdepunkt i frihetskampen.
Torsdag 19.mai 2011 sluttet Stortinget seg til å digitalisere radiomediet som skisserer overgangen til digital radio i Norge. Fram til 2017 eller 2019 kan du forsatt høre FM-radio (vanlig radio) men du kan også høre radio via nettradio på PC, mobiltelefon og lignende, via en DAB-radio eller via tv og satellitt, kabel eller bakkenettmottaker. Selv om kampen om folks tid blir stadig sterkere klarer radioen seg godt. NRKs radioer er førstevalget og NRK P1 er klart den største radiokanalen i Norge. Nå i dag tilbyr NRK 25 radiokanaler eller tilbud om vi regner med absolutt alt.

Fjernsynets historie - (video)
Først ut var radioene, så begynte forsøkene å sende lyd og bildebølger gjennom lufta. Allerede på 1950-tallet kom de første prøvesendingene for tv, og året etter ble det klart for de ordinære fjernsynssendingene i Norge. Fjernsynet sendte nyheter. filmer, sport, serier, tidsfordriv, useriøst og seriøst. Denne gangen var fjernsynet svart/hvitt men i 1971 diskuterte Stortinget om de skulle innføre fargefjernsyn i Norge. Dette ga store investeringer. Nyttårsaften 1971 hadde kong Olav den årlige nyttårstalen og det ble en tyvstart av de første fjernsynssendingene med farger i Norge. Før dette ble fargene til og med tatt bort om det fantes i programmet. Fra 1972 ble det prøvesendinger i farger, og det ble straks standard. Fra 1975 ble det ordinære farge-tv-sendinger fra NRK. På denne tiden var det bare en TV-kanal og hele Norge så de samme programmene. NRK bygger også ut fjernsynstilbudet og distriktskontorene får også tv-utstyr og lager populære programposter som for eksempel Norge rundt. Desember 1984 kommer direktesendt fjernsyn til Svalbard og med dette regnes utbyggingen av fjernsynet fullført. Helt siden de første sendingene gikk på luften i 1960 er sendenettet bygd ut og i 1984 har et stort flertall av norske husholdninger fått TV-signaler til sitt hus. Ikke før i 2009 fikk alle i Norge et komplett TV-tilbud. Da ga Stortinget en garanti for at alle på sin faste adresse skulle få et fullverdig TV-tilbud. Opp gjennom årene har fjernsyntilbudet vokst og mens du før måtte være tilstede og se tv-programmene akkurat når de ble sendt, kan du nå kjøpe deg en boks med opptaksmuligheter, pauseknapp og varsling. Du har også tilbudet om å bruke nett-TV noe som har blitt veldig populært i disse dager.
NRK får konkurranse
Rundt 1980 ble det vanskelig for teknisk og opprettholde NRK-monopolet og et etnisk ønske om mangfold. De som bodde nær Sverige kjøpte seg svenske antenner og tok den i de svenske TV-kanalene. I Desember 1981 ble kringkastingsmonopolet brutt og kulturminister Lars Roar Langslet la fram listen over dem som skulle få drive forsøksvirksomhet med nærradio og lokalfjernsyn i Norge. Det ble nå mulig og ta inn utenlandske tv-stasjoner via satellitt og i 1988 kom det en egen lov om nærkringkasting. Dette året startet både TV3 og TV Norge med sendinger og ble på kort tid et stort mangfold i tv-tilbudet. Stortinger lyser ut konsesjon for et alternativt riksdekkende TV-tilbud til NRK og i 1991 får TV2 AS konsesjon til å drive riksdekkende reklamefinansiert fjernsyn. 5.september 1992 starter TV2 sine sendinger med hovedsetet i Bergen. TV2 blir raskt et populært alternativ til NRK og kanalen satser både sport, norskprodusert underholdning og aktualitetsprogrammer. Dette gjorde at NRK ble utfordret og måtte skjerpe seg for å beholde sine seere. NRK2 etableres i 1996 for å utvide NRKs TV-tilbud for via en kanal nummer to kan NRK utdype og utvide sitt totale TV-tilbud. I 2007 legger NRK som sitt fjernsynstilbud og lanserer trekanal-fjernsynet. NRK1 forblir det store og brede kanalen, NRK2 fordypningskanalen og NRK3 barnas og ungdommens kanal. NRK legger nå stor vekt på å være et tilbud fra hele landet til hele landet. De har et sterkt distriktsnett og kan speile Norge på en måte som svært mange norske TV-seere setter pris på. Selv om NRK ikke er et kommersielt alternativ for norske TV-seere er de finansiert gjennom en kringkastingsavgift eller lisens som alle i Norge med fjernsynsapparat må betale. NRK er likevel den største norske TV-kanal med en markedsandel på 31,8%.

- Ingrid P