tirsdag 31. mars 2015

Youtuber

En ''Youtuber'' er et av Norges nyeste yrker. Yrket går ut på å blogge gjennom å legge ut videoer på nettstedet Youtube, som helt klart er ett av det mest brukte sosiale medier blant barn og unge. Det kan være alt fra en sminkevideo til en parodi av en sangtekst fremført på et humoristisk vis. I Norge i dag er det kun noen hundre som jobber som en Youtuber, og de fleste startet dette yrket fordi det er gøy og underholde andre, men det kan også være noe man jobber fulltid for. Noen kjente YTers er FRIKK, PewDiePie  og PistolShrimps.
PewDiePie
   Innholdet og sjangeren til de mest kjente YTers i Norge og i verden er musikkvideoer, humoristiske tegnefilmer, parodier, sminketips, stunts og videoer der de filmer sine gamingskills. For de fleste så er nok sminke og hår noe vi jenter ser på, og blir som oftest utført av de kjente rosabloggerne. Stunts og spill ligger mer på guttesiden og blir utført av spillegutter selv, som også lager stuntvideoer og morsomme parodier.
   Ny teknologi gjør at det blir lettere å bruke og du får mer tilgang til det du vil se eller høre på. Vi har for eksempel  Vimeo og Youtube som gjør det lettere for oss og bestemme selv hva vi vil se på, som gjør at vi bytter ut TV med PC. Disse mediene gjør også at vi kan lage våre egne videoer. Vi har også Spotify som lar deg spille av musikken du vil høre på i stedet for å bla gjennom alle radiokanaler for å finne favorittsangen. Dette gjør at den nye teknologien endrer bruksmønstrene for mediene våre, fordi vi ikke lengre trenger sjekke tv-guiden bak i avisen eller finne ut når de har topp50 spillende på P3.
   Det kan bli følger for brukere som utvikler og lager medieinnhold selv. Dette fordi de går sin egen vei og gjør akkurat det de selv vil. Det kan føre til at de sender ut feil informasjon som gjør at mottaker kan oppfatte filmen helt annerledes enn det senderen oppfatter. Når videoklipp, bilder, nyheter og program skal ut på ulike TV kanaler må det først godkjennes. Det er ikke alt som er like bra og vise på TV. Men er du en egen bruker og lager medieinnhold selv velger du dette og du får publisert lett. Selvsagt er dette også postitiv. Du får lettere publisert, som gjør at du kommer lettere ut i verden. Om du for eksempel har veldig lyst til å bli en popstjerne, er det å legge ut en sangvideo på Youtube en stor sjanse til å bli lagt merke til. Det å utvikle og lage medieinnhold selv er kreativ, morsomt, lærerikt men også en risiko.

Vi fikk også i oppgave om å prøve oss som YTers. I filmen vi laget spiller Tora reporter i programmet ''SingIt'', der hun har besøk av Eirin som spiller Nicki Minaj. Videoen går på engelsk som er et internasjonal språk og kan derfor blir forstått av personer over hele verden. Vi avsluttet videoen med en sang. Her er vårt resultat;

- Ingrid P