mandag 2. februar 2015

Gone girl

Hvem er Nick? Hvem er Amy? Hvordan er de i sitt ekteskap – i samfunnet?

Gone girl er en dramathriller som ble ferdig i 2014 i USA.  Regissør er David Fincher og manuset er skrevet av Gillian Flynn, fordi filmen er basert på hennes roman med samme tittel.  I filmen møter vi Nick Donne (Ben Affleck) og Amy (Rosamond Pike). På deres femte bryllupsdag forsvinner Nick’s kone Amy, og Politiet mistenker ektemannen. Nick nekter skyld, men kan ikke forklare sine stadige løgner og sin mistenkelige oppførsel. Dette utgjør et mediesirkus og verden tørster etter å finne avsløringer.

Nick er Amy’s ektemann. På den femte bryllupsdagen kommer Nick hjem til et tomt hus der det tydelig har vært en kamp. Politiet kommer raskt inn i bildet og mistenker ektemannen for drap. Amy er kjent fra før med sine barnebøker ‘’Amazing Amy’’ og mediene kaster seg raskt over saken. Nick klarer å holde hodet kaldt og er sikker på at dette ikke er hans skyld. Samtidig i filmen merker mann rar oppførsel på Nick, akkurat som om han holder noe inne han ikke kan si. Han virker ikke redd eller lei seg, mer lettet. Dette kommer ut midt i filmen der det viser seg at Nick er utro. På slutten av filmen begynner Nick å skjønne hva som skjer og må derfor skaffe seg hjelp av en advokat. Han får samtidig god hjelp av sin søster gjennom hele filmen.På slutten kan ikke Nick gjøre annet enn å la media høre det de vil høre, at han elsker Amy.

Amy er den perfekte kone. Hun har flott ansikt, hår og kropp og er kjent for sine bøker. Hun lever sammen med Nick og alt er flott og fint. Vi får ikke så god oversikt om denne personen før hun forsvinner, men gjennom hele filmen leser hun utdrag fra dagboken sin. Denne dagboken gjør at seerne blir mer og mer sikre på at dette faktisk er et drap av hennes ektemann. Hun legger ut ledetråder til Nick som skulle være til den perfekte anledningen på denne dagen. Dette følger Nick som til slutt finner ut hva hans kone driver med. Hun har spilt død. Dette fordi hun har funnet ut at Nick var utro og skulle hevne seg. Før hun stikker av knuser hun gjenstander i huset, tapper seg for blod for så å kaste det på gulvet og så tørke elendig opp for at politiet skal tro dette er et drap av ektemannen. Hun bruker Nick’s konto til å betale alt og får underskrifter av mannen han ikke var klar over var for. Samtidig faker hun sin graviditet, for å få ekstra sympati av media når hun «forsvinner». Når Amy plutselig en dag kommer tilbake later hun som at hennes ekskjæreste har voldtatt henne. Hun får media på sin side, igjen, og Nick kan ikke annet en å beholde hun.

Ekteskapet til de to har aldri vært bra. De har stadig hatt konflikter og vokst fra hverandre. Nick ble utro og Amy fant ut av det som gjorde hun måtte ta hevn. I samfunnet rundt virker de som det perfekte par og media hisses opp da Nick ikke virker bekymret når kona forsvinner, noe hun visste kom til å skje. Samtidig når media er i mot Nick kommer det frem at Amy var gravid når hun forsvant, noe hun også fant på med hjelp av en urinprøve av sin gravide venninne Nick aldri hadde hørt om. Når de på slutten av filmen er samboere igjen kan ikke Nick annet enn å beholde dette beistet av en kvinne, bare fordi at media og hele verden ikke skal reagere.

I analysen min har jeg funnet ut at denne filmen har veldig mange trekk som gjør at det blir mye å fortelle. Det er mye som skjer gjennom hele filmen, og det kryr av symbol og hint som man i ettertid skjønner hadde en sammenheng. Om jeg hadde sett denne filmen en gang til hadde jeg lagt mer merke til disse trekkene og gjort at jeg hadde skjønt filmen bedre enn første gang jeg så den. 


- Ingrid P